onsdag 23 februari 2011

Med virknål och fina färger

Det kom en låda med posten idag från Create2day, att öppna den och mötas av alla underbara färger på garnerna jag beställt gav en härlig känsla. Jag vill genast kasta mig över dessa nystan och sätta fart med nytt projekt, men först måste jag göra det förra klart, en filt i en enda stor mormorsruta. Just nu är det grannys eller mormorsrutor som det ju heter som är min stora passion. Mycket av min inspiration har jag hämtat från bland annat Sarah Londons underbara sajt med fantastiska alster. Mitt nästa projekt kommer från hennes kollektion och det är en tröja med stora mormorsrutor, man kan köpa mönstret i pdf-format på sajten. Vill du ser mer vad jag har på gång så titta in i butiken i Lund och bli inspirerad.


tisdag 22 februari 2011

Knapp och galen

Snön faller igen utanför mitt butiksfönster och jag längtar bort lite. Till våren och varma vindar, de enda varma vindar som känns idag är från cupé-värmaren som får hjälpa till att hålla kylan bort i butiken. Men om man blundar och låtsas och sätter på nån härlig somrig musik så kanske...
Kommer liksom inte riktigt loss idag, la nog för mycket energi på styling av vårt sovrum i helgen som blev supermysigt, lite kvar men det får bli till kommande helg. Så när jag är så här seg då blir det mycket googlande. Sitter och söker efter knappar från 60-talet, tappade en i min fina grå ullkappa och måste byta alla så nu letar jag nya fina knappar. Söker man på gamla knappar får man 287 000 träffar på google så jag borde väl hitta nya.




torsdag 17 februari 2011

Mönster- och handböcker från svunnen tid

Jag har kommit över ett exemplar av Märthaskolans Handbok från 1941. I den får man lära sig hur man konstruerar mönster, syr olika typer av sömmar, syr om gamla kläder, stickar och virkar. Både dam och barnkläder nämns medan man går till skräddaren med herrkläder. Känns lite som om boken skulle kunna varit utgiven nyss, med tanke på att man gör nya saker av gamla och att vårt intresse för att skapa med våra händer igen ökar. Back to basic. På Frosta Design hittade man underbara inredningsdetaljer som man enkelt virkar själv. Kanske ska jag virka mig en pall eller matta.
För några år sedan fick jag möjlighet att ta hand om bl a mönsterböcker från 1939-1940 när en släkting gick bort. Hon arbetade som sömmerska i Göteborg första halvan av 1900-talet och hade massor av underbara ting som jag räddade. Men även tokiga saker hittades som en påse med små snören med en etikett med texten" Snören för korta för att användas", helt underbart galet. Men tänk vi ska kanske inte kasta bort allt vi inte vet vad vi ska göra med. Lägg det i en påse och sätt på en fin etikett, alltid kommer det glädja någon.











onsdag 16 februari 2011

Vintage i de fina salongerna

I måndags på Alla hjärtansdag var det premiärauktionen Fashion på Stockholms Auktionsverk, jag hade ingen möjlighet att vara där. Det var en stor succe kan man läsa på deras websajt, buden var många och priserna blev höga och allt var sålt när auktionen var slut, men tittar man i deras katalog ser man att en hel del står som osålt. Vid denna auktion såldes märken som Balmain, Chanel, Gucci, Märthaskolan m fl. Man planerar redan nu en ny auktion och jag skulle vilja se fler av våra svenska designers på nästa auktion, som ANNA Modeller, Katja of Sweden, Gunilla Pontén m fl.
Men det som känns bra är att vintage har gått från billig secondhand som många skämdes över att bära till eftertraktade plagg. Detta kan man se på många olika sätt, att vi tänker mer på att inte konsumera nytt hela tiden, att vi vill skapa oss personlig stil och inte låta de stora kedjorna bestämma hur vi ska se ut. Jag brinner för 60-talet och klär mig nästan dagligen i kläder från den tiden. Och det är det sortiment som du finner i min lilla butik, klänningar, skor, väskor och smycken. Så vill du också ha personlig stil eller bara är lite nyfiken, titta in och prata vintage med mig. Vill du se kunglig vintage och då bland annat Märthaskolan ska du besöka Livrustkammaren i Stockholm som från april visar utställningen "Kunglig vintage".



tisdag 15 februari 2011

Vintage-spaning i Öterrike

Jag utlovade ju lite vintage-spaning i mitt förra inlägg med små rapporter under veckan i Hopfgarten. Men jag konstaterade ganska snabbt att det som var mest vintage på den ort var kommunikationssystemet. Inget internet på hotel Gasthof Oberbräu, som annars var toppen och som jag varmt rekommenderar. Kontantkort med surf gick inte heller att köpa, de visste inte ens vad det var. Inget Wi-Fi någonstans heller. Men så på en afterski kom ägaren fram och sa att han faktiskt hade installerat Wi-Fi för att hans gäster skulle kunna kommunicera med omvärlden, och underbara Rundell Bar blev vår utpost varje dag efter backen resten av veckan, dock blev det mest mail och lite Facebook.
Men lite vintage-spaning i backen blev det och fluorescerande västar var poppis i backen och så en och annan 80-tals overall. Kan också konstatera att skidoverallen är på väg tillbaka men i mycket snyggare utförande än på 70- och 80-talet.

 Denna från Sweetprotection

Samma plats 23 år senare :-)

Upplevelser=Musik och detta blev årets skidsemesterlåt.


fredag 4 februari 2011

Tant Hulda på tåg genom Europa

Fredag 4 feb
Idag rullade jag och min käre make genom ett blåsigt södra Skåne och ett lika blåsigt Danmark, såg inte ett enda plan lyfta från Kastrup och var glad att det inte var flyg vi skulle ge oss ut i Europa med. Som vanligt så regnade det så fort vi passerade gränsen till Tyskland och den eviga dimman av tysk regnvåt asfalt som gjorde att man inte kunde dra på. Så vi la oss bakom en lagom långsam lastbil och tjänade bränsle på detta vis, lite smart att åka i vinddraget efter. Väl framme i Hamburg där vi skulle lasta bilen och stiga på tåget fick vi 90 minuter tillgodo och kunde inhandla diverse godsaker att njuta på tåget, som god ost, lite landjäger, bröd och gott vin. Det kan man ju inte njuta av om man måste köra längs autobahn hela natten.
Nu njuter vi av god mat och gott vin på tåget som gungar fram i majestätisk rytm längs den tyska Eisenbahn. Tidigt i morgon bitti anländer vi utsövda och sugna på skidåkning till Innsbruck och har då bara 1 timme med bilen upp till byn vi ska bo i. Kommer bli underbart och vintage-spaningen pågår för fullt. Men dagens allra bästa spaning hamnade inte på bild: det var den synkroniserade familjen idag på perrongen, 2 vuxna och 3 barn, klädda i röda 90-talskläder exakt likadana allihopa :-). Så ni får hålla tillgodo med lastnig av bilen på biltåget via ett köpcentra :-P




torsdag 3 februari 2011

Vintage-platser

På många av bloggarna jag följer skrivs det just nu om hur det var förr, bl a på min väninnas blogg too much inspiration. Hon beskriver sin mormor och morfars hus med sån värme att jag längtar tillbaka till mina barndomsplatser med doft av sockerkaka och köttbullar.
Jag ska själv återvända till en plats som jag besökte första gången 1988 tillsammans med min pojkvän, numera make. Jag åkte på min första skidsemester med buss till Hopfgarten im Brixental, jag hade inte stått så värst mycket på slalomskidor innan, men åkt utför på trälagg med ordentliga pjäxor.
Om man åker på skidsemester till Alperna måste man ju ha skidkläder och det införskaffades och snygg var man á la 80-tal. Tyvärr har jag inte dom kvar, det hade nästan varit vintageklass på dom idag, men jag tror inte att jag hade satt det på mig även om jag älskar vintage-kläder och jobbar med det dagligen på Tant Hulda.
Under veckan som kommer ska jag köra lite spaning på hur det står till med vintage-läget i backen, på afterskin och hos österrikarna. Ber att få återkomma med spaningar, bilder och reflektioner. Tills dess får ni hålla tillgodo med dessa vintage-bilder på mig 1988, visst var man snygg!