torsdag 21 april 2011

Pjäxor och bikini

Att befinna sig mellan två årstider är underbart men att befinna sig i tre är ännu häftigare och lite knasigt. Just nu befinner jag mig i svenska fjällen med min familj och i backen är det ömsom vinter och ömsom vår och efter lunch - längre går det inte att åka utan att riskera benen - är det sommar på altanen. Att åka upp till fjällen så här sen på året har vi gjort under massor av år och det är lika underbart varje år, det är sol, varmt och kallt på en gång. I Skåne kommer våren så fort ena dagen är det kallt och snö, nästa regnar det bort och sen kommer värmen med sån fart att man inte hinner med. Här i fjällen porlar våren fram sakta men säkert, solen värmer bort snön och tinar upp kroppen. I år är det ovanligt varmt och jag har aldrig förut varit med om att man tagit av pjäxorna och tagit på bikinin och legat och svettats i solen, men jag ska inte klaga, det är underbart. Sen att man dessutom slipper all pollen under en vecka gör ju det inte sämre och så är det så tyst och friskt i luften. En lite stackare som nog undrade vart han kommit hoppade fram idag när vi åt lunch, grodor och snö är inte nån bra kombination, men han hittade till sina kompisar i dammen en bit bort efter en stund. Nu går solen ner över fjället och lugnet hägrar sig, afterskimusiken tystnar och vi ska laga mat och dricka lite vin och om några timmar slocknar åtminstone jag i soffhörnet trött efter dagens äventyr. Och ni som ska flyga till blåkulla ikväll, håll i kvasten och ta det lugnt.

Glad skärtorsdag/Anna



tisdag 12 april 2011

Om kläder kunde tala

När man som jag jobbar med vintage-kläder och gamla saker så möts man av många berättelser från personer som kommer och lämnar sina saker på kommission. Jag älskar att höra om fester, barndop, möten med människor och resor man har gjort med och i sina saker. Men många av kläderna möter jag ju inte den förra ägaren och ibland går jag här och fantiserar om vad de skulle kunna berätta för mig och de kunde tala - helt galet jag vet - men jag är nyfiken av mig och vill gärna veta. Alla saker i min butik från minsta lilla smycke till ytterplagg har ju haft en tidigare ägare som förhoppningsvis älskat sitt plagg eller smycke och vårdat det ömt. Jag känner mig privilegierad som får låna dessa underbara ting ett tag innan de får nytt liv hos en ny ägare som kommer vårda det ömt och bevara det, kanske t om till ännu en ny ägare. Dessa tankar får mig att brinna för det jag gör. Nedan följer några smakprov på vackra saker som funnits eller finns i min butik Tant Hulda.








torsdag 7 april 2011

Mat och vin som inspiration

Jag är inte bara intresserad av kläder och saker från 60-talet utan även mat och dryck och trender inom det. För några helger sedan var jag i Byen/Köpenhamn på en fantastisk restaurang som heter FAMO på Saxøgade 3. Det är en italiensk restaurang utan meny, utan meny tänker ni nog nu, men det finns bara en meny för varje kväll, det liksom bara blir mat när man kommer dit. Fyra rätter serveras: Antipasti, Primi Piatti, Il Secondo och Dolce. Och det är det genuina rustika italienska köket som serveras i kombination med känslan att man är hemma i någons vardagsrum på middag. Jag har nog aldrig känt mig mer välkommen och omhändertagen på en restaurang någon gång innan och jag kommer återvända många gånger till denna underbara pärla i Köpenhamns före detta glädjekvarter. 
Bilder: www.famo.dk
Vin är nått som är spännande och som jag försöker lära mig mer om hela tiden, svårt men kul. Däremot har jag en vän som är jätteduktig på vin och som har en helt fantastisk vin-blogg så gillar ni vin tycker jag ni ska följa Diderots vinblogg. Jag blir alltid imponerad när nån berättar om vin och alla smaker som man känner i vinet, det är svårt men en otrolig känsla när man hittar de olika tonerna i vinet. Han skriver bl a om ett vin som heter Kanu Keystone 2007 från Sydafrika som är helt underbart. Och ju äldre viner är ju mer spännande är det tycker jag och ni vet väl att ordet vintage kommer just från vin-världen. Vintage är en engelsk term som syftar på en äldre vara av god kvalitet och ordet härstammar från latinet, där det betyder vinskörd (vin-tid).
Bild: P-O Diderot

tisdag 5 april 2011

Tant Hulda i etern(radio)

Visst var det läskigt att höra sig själv på radion idag men samtidigt en rätt härlig känsla(det bandades igår av praktiska skäl som öppettider). För mig var det premiär och det var så kul att jag gärna gör om det. För att inte bli allt för nervös under inspelningen tänkte jag att det nog inte är så många som lyssnar under lunchen. För det är ju då P4 Radio Malmöhus sänder programmet Lunchboxen. Programmet handlade inte mest om Butik Tant Hulda utan mer om mig som finns bakom, så är du nyfiken på vem Anna bakom Tant Hulda är kanske du får svar i Pod-sändningen här. Tyvärr så finns inte låtarna med som sänds i programmet, men här är listan. Första låten som spelades var en riktigt nostalgilåt för mig, detta var nämligen den första skiva jag fick av min man, dåvarande pojkvän. Dag Vag och Popitop. Hur kunde dom veta det, nästan lite läskigt.


Sen kom låten jag själv fick välja och som skulle säga nått om mig och det är, Fleetwood Mac - "Go Your Own Way". Hela listan utom Dagvag hittar du på min spotifylista. Och så här såg jag ut i studion under sändning.




Efteråt gick jag en lite shoppingrunda bland mina favisbutiker och hittade denna galet underbara knytblus från 70-talet, tänk om nån då sagt att jag skulle sätta på mig en knytblus 2011.

 





















fredag 1 april 2011

Vårvindar friska

Ja så har det verkligen känt idag, i butiken har det varit full fart med både nya kunder och nya saker som kommit in. Jag hinner inte med att fotografera ordentligt innan måndag så det blev några snabba bilder med min iPhone. Alla sakerna plus mer är upphängt i butiken och går att klämma och känna på. Går du i bröllopstankar har jag nu två underbara brudklänningar från 1959 och 1962 och en helt underbar cocktailklänning.
Hoppas ni alla får en underbar helg. Och snälla var inte rädda för att ställa frågor eller kommentera det jag skriver :-)